Phone orders : 2105738672                                                                         

Ψωρίαση – Τι είναι, που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται;

03/10/2021

Τι είναι η ψωρίαση?

Η ψωρίαση αποτελεί ένα χρόνιο, μη μεταδοτικό νόσημα,ανοσολογικής αρχής, το οποίο επηρεάζει κυρίως το δέρμα και οφείλεται στον ταχύτερο πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας.  Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και αφορά και τα δύο φύλα. Ωστόσο σημαντική είναι η αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης μεταξύ των 15 και 25 ετών,ενώ ενα 35% των περιπτώσεων έχουν οικογενειακό ιστορικό.Αν και η νόσος δεν είναι ιάσιμη, αρκετές είναι οι θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ακόμη και με τις σύγχρονες θεραπείες, η νόσος μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και επιδείνωση.

Πρόκειται για μία νόσο που χαρακτηρίζεται από πλάκες στο δέρμα και είναι αρκετά επώδυνη λόγω του έντονου κνησμού που ταλαιπωρεί τον ασθενή. Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με ψωρίαση έχουν άσχημη ψυχολογία και συχνά παρουσιάζουν κατάθλιψη και αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές.Εάν θέλαμε να  περιγράψουμε τι συμβαίνει στην ψωρίαση με πολύ απλά λόγια, θα λέγαμε ότι τα κύτταρα του δέρματος σε ένα άτομο  με ψωρίαση ανανεώνονται κάθε 4-6 περίπου ημέρες, ενώ στο φυσιολογικό δέρμα κάθε 28-30 ημέρες. Αυτό οδηγεί στην δημιουργία ενός σκληρού στρώματος κερατινοκυττάρων, τα γνωστά ως «πλάκες».

Ποια είναι τα αίτια;

Η ψωρίαση αποτελεί μια νόσο τα αίτια της οποίας δεν έχουν πλήρως αποσαφηνιστεί. . Αρκετοί όμως είναι οι παράγοντες που συμμετέχουν στην εμφάνιση και την υποτροπή της ψωρίασης. Μερικοί από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι:

  • •Το οικογενειακό ιστορικό (το 35% των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό).
  • •Το άγχος και το στρες.
  • •Ορμονικοί παράγοντες και κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό η εμμηναρχή ή η εμμηνόπαυση.
  • •Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως το ψυχρό  και υγρό κλίμα.

Πως επηρεάζει την ζωή του ασθενούς;

Όπως προαναφέραμε, η ψωρίαση επιβαρύνει σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής ενός ασθενή. Ειδικότερα, σε ποσοστό περίπου 42%, άτομα που πάσχουν από την συγκεκριμένη νόσο έχουν εμφανίσει ή θα εμφανίσουν ψωριασική αρθρίτιδα. Επιπλέον, οι ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση παρουσιάζουν άσχημη ψυχολογική κατάσταση ενώ σημαντικά είναι και τα προβλήματα στην σεξουαλική τους ζωή. Ειδικά στις περιπτώσεις σοβαρής ψωρίασης όπου το δέρμα καλύπτεται από πλάκες σε ποσοστό μεγαλύτερο από 10%.

Τύποι ψωρίασης

Η ψωρίαση μπορεί να  εμφανιστεί με διαφόρους τύπους και συγκεκριμένα:

  • Κατά πλάκας ψωρίαση: Η πιο συχνή μορφή που προσβάλλει κυρίως τα γόνατα, τους αγκώνες και την κεφαλή. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή εκδήλωσης της νόσου 85-90% των περιπτώσεων.Τα συμπτώματα μπορούν να είναι διαφορετικά σε κάθε ασθενή, όμως σε γενικές γραμμές παρατηρούνται “πλάκες” ερυθρού και επηρμένου δέρματος, που καλύπτονται από λευκές φολίδες, σαν λέπια. Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη εμφάνιση της νόσου σε ήπιες περιπτώσεις, με τις πλάκες να εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, κυρίως όμως στους αγκώνες, στα γόνατα και στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να προσβάλλουν το δέρμα τοπικά ή πλήρως, ενώ εμφανίζονται σταδιακά ή αιφνίδια, με τρόπο εποχικό ή άτακτο.

  • Ψωρίαση ονύχων. Μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με οποιονδήποτε άλλο τύπο ψωρίασης και σχετίζεται με την εμφάνιση ψωριασικής αρθρίτιδας. Παρατηρείται δυστροφία και αλλαγές στο χρώμα των νυχιών, ενώ το 50% των περιπτώσεων αφορά τα νύχια των χεριών και το 35% των ποδιών.
  • Ανάστροφη ψωρίαση. Προσβάλλει κυρίως τη βουβωνική χώρα, τις μασχάλες, την περιοχή κάτω από το στήθος δημιουργώντας ερυθρές φλεγμονώδεις πλάκες.
  • Ερυθροδερμική ψωρίαση. Η πιο σοβαρή μορφή ψωρίασης,αν και σπάνια, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας  είναι η ερυθρότητα όλου του δέρματος και η εμφάνιση συστηματικών συμπτωμάτων όπως κακουχία και πυρετός.
  • Φλυκταινώδης ψωρίαση. Πιο σπάνια μορφή ψωρίασης περιλαμβάνει τον σχηματισμό φλυκταινών και προσβάλλει κυρίως τα πέλματα και τις παλάμες.
  • Σταγονοειδής ψωρίαση. Αποτελεί μια σπάνια μορφή ψωρίασης που εκδηλώνεται συνήθως σε παιδιά ή νεαρούς ενήλικες μετά απο στρεπτοκοκκική λοίμωξη.



Πως γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Η διάγνωση της ψωρίασης γίνεται κυρίως με την κλινική εξέταση του δέρματος, αφού δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αιματολογικές εξετάσεις προκειμένου να επιβεβαιώσουν την νόσο. Σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να χρειαστεί και βιοψία τους δέρματος η οποία θα αποκλείσει άλλα δερματολογικά νοσήματα και θα επιβεβαίωσει  ή όχι την ύπαρξη συγκεκριμένων βακτηριδίων,ιών ή μυκήτων.

Διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές

Η θεραπεία της ψωρίασης εξαρτάται από την έκταση της νόσου, τον τύπο της ψωρίασης, την ηλικία και την φυσική κατάσταση του ασθενούς. Όπως προαναφέραμε, η νόσος δεν είναι ιάσιμη, ωστόσο υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές που ανακουφίζουν τα συμπτώματά της. Μερικές από αυτές είναι:

 

  • •Τοπική αγωγή (στεροειδή, ανθαλίνη, λιθανθρακόπισσα,ανάλογα της βιταμίνης D)Κυρίως για τις ήπιες μορφές ψωρίασης όπου οι βλάβες καλύπτουν λιγότερο απο 10% της επιφάνειας του δέρματος.

               

  • •Φωτοθεραπεία (UVB, PUVA).
  • •Χορήγηση κλασικών Per-os ανοσοκατασταλτικών.
  • •Ενέσιμες θεραπείες (βιολογικοί παράγοντες).

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από τον βαθμό της ψωρίασης και πρέπει πάντοτε να συστήνεται από τον αρμόδιο ιατρό.

Καθημερινή περιποίηση του δέρματος με ψωρίαση

Για την καθημερινή περιποίηση του δέρματος με ψωρίαση προτιμήστε ειδικά σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο και προσφέρουν ανακούφιση και βελτίωση της εικόνας του ταλαιπωρημένου ψωριασικού δέρματος,μειώνουν την ερυθρότητα, απομακρύνουν τις φολίδες, μειώνουν τον κνησμό και επιταχύνουν τη βελτίωση των βλαβών. 

Μια ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος με ψωρίαση  αρχίζει με τον καθαρισμό με ειδικά για την ψωρίαση καθαριστικά δέρματος για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων,και την απομάκρυνση οσο είναι δυνατόν  των φολίδων από την επιδερμίδα ,και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με την εφαρμογή ειδκών γαλακτωμάτων και κρεμών που καταπραΰνουν και μαλακώνουν το δέρμα και προσφέρουν ενυδάτωση διαρκείας,ρύθμιζουν την  παραγωγή επιδερμικών κυττάρων ελαττώνοντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων για γρήγορη αναδόμηση, μειώνουν την ερυθρότητα και τον κνησμό, επουλώνουν τις βλάβες  και καθυστερούν την επανεμφάνιση των φολίδων.

Comments

No posts found

Write a review