Αντηλιακά -Mini Οδηγός για την Προστασία από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία του

05/06/2021

Αντηλιακά -  Προστασία από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία του

Τα αντηλιακά αποτελούν από τα  βασικότερα προϊόντα για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία του. Η αντηλιακή προστασία αποτελεί ένα βασικό ζήτημα στο οποίο ο καθένας μας θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Άλλωστε, οι συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα. Πάμε να δούμε μερικές  αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τον ήλιο, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον άνθρωπο και φυσικά τους τρόπους για να προστατευτείτε κατάλληλα από αυτόν.  

Αντηλιακή Προστασία 

Πιθανόν να έχετε ακούσει τους όρους UVA, UVB Και UVC. Αφορούν  την σύσταση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας και κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 nm (νανόμετρων). Τα τρία αυτά είδη της υπεριώδους ακτινοβολίας παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά και συγκεκριμένα:

  UVA: Η ακτινοβολία που κυμαίνεται μεταξύ 320 και 400nm, ευθύνεται για φωτογήρανση,δερματικές αλλεργίες μετά απο έκθεση στον ήλιο,μελαχρωματικές διαταραχές όπως χλόασμα και κηλίδες αλλά και μελανώματα καθώς εισχωρεί βαθιά στην επιδερμίδα και δεν περιορίζεται με απλά αντηλιακά.

  UVB: Η ακτινοβολία που κυμαίνεται μεταξύ 290 και 320nm, προσφέρει την βιταμίνη D και το μαύρισμα αλλά μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα,αλλεργικές αντιδράσεις και καρκίνο του δέρματος. 

UVC: Η ακτινοβολία που κυμαίνεται μεταξύ 200 και 200nm και δεν φτάνει στην επιφάνεια της γης αφού απορροφάται από το όζον και το διοξείδιο του άνθρακα. 

Οι υπεριώδεις ακτίνες UV αντιστοιχούν περίπου στο 5% του συνόλου των ηλιακών ακτινών  που φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Ειδικότερα, από την συνολική υπεριώδη ακτινοβολία, το 94,9% αντιστοιχεί στην UVA Και το 5,1% στην UVB η οποία είναι και πιο επικίνδυνη.Η ηλιακή ακτινοβολία UVA μπορεί να διαπεράσει σύννεφα και τζάμια και παραμένει σχετικά αμετάβλητη καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Αντιθέτως, η UVB δεν μπορεί να περάσει τζάμια και σύννεφα, ωστόσο μπορεί να εισχωρήσει στην επιδερμίδα και να προκαλέσει σημαντικότερες ζημιές όπως καρκίνος του δέρματος.

 Επίδραση του ήλιου στο δέρμα


Ένας λόγος που τα αντηλιακά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, είναι οι αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο ήλιος στην υγεία του ανθρώπου. Σίγουρα τα οφέλη είναι τεράστια, ωστόσο η έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις. Οι δύο βασικότερες είναι η φωτογήρανση και η φωτοκαρκινογένεση. 

 Η φωτογήρανση, προκαλείται κυρίως από την μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης με αποτέλεσμα να προκαλείται χαλάρωση της επιδερμίδας.Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η σφριγηλότητα και να αυξάνεται η εμφάνιση ρυτίδων.Επίσης η φωτογήρανση προκαλεί αλλαγές στο δέρμα όπως πανάδες,ευρυαγγείες,πάχυνση,βαθιά ρυτίδωση και κακοήθεις όγκους  σε εντονότερο βαθμό από ότι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση του δέρματος. 

Η φθορά της επιδερμίδας, από την έκθεση στον ήλιο, γίνεται σταδιακά και με το πέρασμα του χρόνου, οι βλάβες αυτές αθροίζονται και μπορεί κάποια στιγμή τα δερματικά κύτταρα να αρχίσουν να αναπαράγονται ανεξέλεγκτα δίνοντας το έναυσμα για την εμφάνιση του καρκίνου. Μία από αυτές είναι ο καρκίνος του δέρματος ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί ως:

  • Βασικό κυτταρικό επιθηλίωμα (δεν μεθιστάται)
  • Ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα (μεθιστάται σπανίως)
  • Μελάνωμα (μεθιστάται πρόωρα)

Αντηλιακά και προστασία από τον ήλιο 

Τα αντηλιακά, αποτελούν προϊόντα προστασίας από τον ήλιο και την ακτινοβολία του.

 Ειδικότερα, πρόκειται για ένα μέσο τοπικής φωτοπροστασίας με αντι-ερυθηματογόνο δράση. Υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικές ουσίες με αντηλιακές ιδιότητες και ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες:

 Τα χημικά Αντηλιακά φίλτρα που απορροφούν την ακτινοβολία UV. 

Τα φυσικά Αντηλιακά φίλτρα που ανακλούν και σκεδάζουν τις ακτίνες UV. 

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα αντηλιακά προϊόντα αφορούν την προστασία από την ακτινοβολία UVB. Σε περίπτωση που θέλετε ένα προϊόν προστασίας από την UVA, θα πρέπει να υπάρχει ειδική σήμανση. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη σφραγίδα υποδηλώνει τον δείκτη προστασίας για την UVA η οποία ισούται με το 1/3 του δείκτη προστασίας για την UVB.

Τι είναι το SPF Και ποιος ο ρόλος του; 

Ο δείκτης αντιηλιακής προστασίας αφορά την UVB ακτινοβολία του ηλίου και ονομάζεται SPF(Sun Protection Factor). Όπως ήδη γνωρίζετε, όταν αναζητάτε για να αγοράσετε ένα αντηλιακό, κοιτάτε τον δείκτη προστασίας του.Αυτός μπορεί να κυμαίνεται από 10 έως και 50 SPF και αντιπροσωπεύει την διάρκεια προστασίας και όχι την "ποιότητα" προστασίας. 

 Τι σημαίνει όμως αυτό;  Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό, σκεφτείτε ότι αγοράζετε ένα προϊόν με SPF 50. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας μπορεί να εκτεθεί με το συγκεκριμένο αντηλιακό σε 50 φορές περισσότερη UVB μέχρι να αρχίζει να κοκκινίζει το δέρμα σας. Έτσι, εάν για παράδειγμα κάτω από τον ήλιο θα κοκκινίζατε σε 10 λεπτά, με ένα αντηλιακό SPF 50 θα κοκκινίσετε σε 500 λεπτά.Μπορεί λοιπόν ο δείκτης SPF να υπολογίζεται απο τον χρόνο έναρξης πρόκλησης ερυθήματος(δηλαδή απο τον χρόνο μέχρι να αρχίζει να κοκκινίζει το δέρμα). Ωστόσο,οι βλάβες στο DNA προκαλούνται πολύ πιο νωρίς απο τον χρόνο αυτό,γιαυτό βέβαια είναι θεωρητικός και οι δερματολόγοι συστήνουν ανανέωση του αντιηλιακού περίπου κάθε 2 ώρες.

   Κατηγορίες αντηλιακών βάση του δείκτη προστασίας SPF 

Με βάση τον δείκτη προστασίας SPF, τα αντηλιακά που θα βρείτε στο φαρμακείο μας και γενικά στο εμπόριο ταξινομούνται σε 4 κατηγορίες:

 Χαμηλής Προστασίας με δείκτη προστασίας από 6 έως 10 SPF

 Μεσαίας Προστασίας με δείκτη προστασίας από 15 έως 25 SPF

 Υψηλής Προστασίας με δείκτη από 30 έως 50 SPF 

Πολύ υψηλής προστασίας με δείκτη μεγαλύτερο από 50 SPF 

 Τώρα που μάθατε τις βασικές πληροφορίες για τα αντηλιακά και το σημαντικό έργο που προσφέρουν, δεν θα πρέπει να ξανά αμελήσετε την χρήση τους. Επιπρόσθετα, για ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο, καλό θα ήταν να μην εκτίθεστε κατά τις επικίνδυνες ώρες (11:00 – 15:00) να έχετε κατάλληλο ρουχισμό και να επιλέξτε κάποιο αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας που θα ανανεώνετε ανα 2 ώρες .

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική