Τηλεφωνικές παραγγελίες: 2105738672      

Σε αϋπνία, άγχος και στρες οδηγεί το lockdown του Covid-19

11/03/2021

Η πανδημία του Covid-19, έχει φέρει τα πάνω κάτω σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Εκτός των άλλων δυσάρεστων συνεπειών, αποδεικνύεται ότι ο κορωνοϊός και το lockdown, έχουν οξύνει τις αϋπνίες,το άγχος και το στρες σε ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Όπως είναι λογικό, όλη αυτή η κατάσταση που βιώνουμε, έχει επηρεάσει σημαντικά όλες τις πτυχές της καθημερινής μας ζωής. Κοινωνική αποξένωση – απομόνωση, επαγγελματική αβεβαιότητα για ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού και ο φόβος για τις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης λοίμωξης από τον κορωνοϊό, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα χρονική στιγμή. Καταστάσεις που όπως είναι λογικό, αυξάνουν το άγχος και το στρες, ενώ μειώνουν την ποιότητα του ύπνου μας.

Αϋπνία και κορωνοϊός – Τι λένε οι ειδικοί;

Αρκετά είναι τα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η περίοδος της πανδημίας έχει αυξήσει ραγδαία τα ποσοστά αϋπνίας σε όλο τον κόσμο. Κάτι που φυσικά συμβαίνει και στην χώρα μας. Όπως άλλωστε δηλώνουν οι ειδικοί, μια απρόσμενη κατάσταση σαν αυτή, είναι λογικό να αυξήσει το άγχος και το στρες, παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.

Ο φόβος μήπως κάποιος νοσήσει από τον ιό,ή μήπως τον μεταδώσει άθελα του στην οικογένεια του σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι ικανός να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να προκαλέσει συμπτώματα αϋπνίας. Μάλιστα, σε μια περίπτωση όπως αυτή που βιώνουμε την παρούσα χρονική στιγμή με τον Covid-19, είναι λογικό οι φοβίες αυτές να αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Ένας άγνωστος μέχρι τώρα ιός ο οποίος έχει στερήσει την ζωή αρκετών ανθρώπων και προκαλεί μια μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο.

Ωστόσο η εφαρμογή των μέτρων του lockdown, έρχονται να κάνουν ακόμη χειρότερα τα δεδομένα αυτά, αφού πέραν του φόβου για τον ιό, οδήγησε σε πολλά ακόμη σοβαρά προβλήματα. Κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, απομόνωση των ανθρώπων και πολλά άλλα. Καταστάσεις που είναι λογικό να επηρεάζουν την ψυχολογία και κατά συνέπεια τον ύπνο.

Ποιους αφορούν τα προβλήματα αϋπνίας λόγω lockdown

Ο διευθυντής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου του UCLA Dr. Alon Avidan, με δημοσίευσή του στην εφημερίδα The Washington Post αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αϋπνία και τα προβλήματα άγχους που προκαλεί το lockdown και γενικά η πανδημία του κορωνοϊού, δεν αφορά μόνο τους νέους πάσχοντες. Σίγουρα ο  αριθμός των ατόμων που δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα μέχρι πρότινος να αυξάνεται, ωστόσο το πρόβλημα συναντάται ακόμη περισσότερο στα άτομα που ήδη αντιμετώπιζαν αϋπνίες και προβλήματα άγχους από πριν.

Επιπρόσθετα, ασθενείς που καλούνταν να αντιμετωπίσουν προβλήματα με εφιάλτες, δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο την παρούσα χρονική στιγμή. Δεδομένα, που όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οδηγούν σε μια «πανδημία προβλημάτων ύπνου».



Πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος και την αϋπνία με φυσικό τρόπο

Η αντιμετώπιση της αϋπνίας, αποδεδειγμένα συμβάλει στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες. Ο υγιής και φυσιολογικός ύπνος βοηθάει τόσο τη σωματική ενέργεια όσο και την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι απαραίτητο στην μάχη κατά της πανδημίας του Covid-19.

Εάν λοιπόν αντιμετωπίζετε αϋπνίες την παρούσα χρονική στιγμή, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα που θα συμβάλεις την βελτίωση του ύπνου σας. Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να εκτίθεστε σε έντονο φως κατά την διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε έντονα μπλε φώτα τη νύχτα. Επιπρόσθετα, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο. Αφήστε ένα χρονικό διάστημα χαλάρωσης, κατά το οποίο μπορείτε να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και να ακούσετε μουσική. 

Για ήπια και παροδικά συμπτώματα άγχους και αυπνίας  μπορείτε να δοκιμάσετε και ορισμένα φυσικά προϊόντα για το άγχος και την διαταραχή ύπνου.

Μερικά Φυσικά συστατικά που βοηθούν σε καταστάσεις στρες, άγχους και αυπνίας είναι:

Βαλεριάνα: Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τη χαλαρωτική του δράση,  συμβάλλει θετικά στην έλευση του ύπνου. Έχει ήπια ηρεμιστική δράση και βοηθά στην καταπολέμηση προβλημάτων που προκύπτουν από άγχος όπως κράμπες, τρέμουλο, υπερένταση & νευρικότητα.

Πασιφλόρα :'Eχει αντισπασμωδικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στη βοτανολογία κατά της αϋπνίας λόγω άγχους και υπερέντασης και γενικά ως καταπραϋντικό του νευρικού συστήματος.

Μελατονίνη: Προάγει τον ήρεμο ύπνο και συμβάλλει στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται ο οργανισμός για να κοιμηθεί.Η μελατονίνη επίσης συμβάλλει στην ανακούφιση από το υποκειμενικό αίσθημα χρονικής υστέρησης του βιολογικού ρολογιού (jet lag).

Σύμπλεγμα Βιταμινών Β και Μαγνήσιο: Μειώνουν την κόπωση και κούραση ενώ συγχρόνως φορτίζουν τον οργανισμό με την ενέργεια που χρειάζεται καθώς τα θρεπτικά συστατικά αυτά συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στην φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία. Συγκεκριμένα η Βιταμίνη Β5 συμβάλλει στη φυσιολογική νοητική επίδοση ενώ  η βιταμίνη Β6 βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας.

Ροδιόλα: Φυτό γνωστό ως «χρυσή» ρίζα, που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιείται για την βελτίωση της αντοχής και της διάθεσης. Η ροδιόλα χάρη στις προσαρμοσιογόνες ιδιότητές της βοηθά τον οργανισμό να προσαρμόζεται σε κάθε συνθήκη διαβίωσης ενώ σύμφωνα με μελέτες ενισχύει την πνευματική απόδοση.

 Τρυπτοφάνη: Aμινοξύ απαραίτητο για τον οργανισμό, που σύμφωνα με μελέτες προσφέρει θετική επίδραση στη διάθεση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Τέλος, είναι σημαντικό να μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που οι δυσκολίες στον ύπνο ξεπεράσουν το χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μειώνει τις γνωστικές  λειτουργίες όπως η ικανότητα της προσοχής, της συγκέντρωσης και της κατανόησης, προκαλεί ευερεθιστότητα μειώνει την  απόδοση στην εργασία, μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους και κεφαλαλγίες υποβαθμίζοντας συνολικά  την ποιότητα της ζωής σας.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική