Phone orders : 2105738672                                                                         

Συχνές Ουρολοιμώξεις: Πρόληψη με D-Μαννόζη και Κράνμπερι.

19/12/2021
Asimakopoulou Anastasia pharmacy4cure

Συχνές Ουρολοιμώξεις:Πρόληψη με D-Μαννόζη και Κράνμπερι.
 

Οι ουρολοιμώξεις φαίνεται να συμβαίνουν συχνότερα στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες, με ενα 50% των γυναικών  να έχουν πάθει ή να πρόκειται να πάθουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους.Αιτίες κινδύνου ,μπορεί να θεωρηθούν  η ανατομία του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος,η λιθίαση του ουροποιητικού ή κάποια μάζα στην κοιλιά ή την πύελο,ο σακχαρώδης διαβήτης,η σεξουαλική επαφή και το οικογενειακό ιστορικό ενώ στους άνδρες η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.Το πιο συχνά απαντώμενο μικρόβιο που προκαλεί ουρολοιμώξεις είναι το βακτήριο E.coli και σπανιότερα συναντάμε άλλα  βακτήρια, ιούς ή μύκητες που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις.
 

Τι είναι η ουρολοίμωξη?
Η ουρολοίμωξη είναι μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλλουν το κατώτερο ουροποιητικό όπως την ουροδόχο κύστη(κυστίτιδα) και  την ουρήθρα(ουριθρίτιδα) ή το ανώτερο ουροποιητικό όπως τους ουρητήρες και τα νεφρά(πυελονεφρίτιδα).
Ποιά είναι τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης?
Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:
 • Επώδυνη Ούρηση
 • Συχνοουρία
 • Πυρετός 
 • Αδυναμία, καταβολή
 • Αίμα στα ούρα
 • Θολά  και δύσοσμα ούρα
 • Αίσθημα πίεσης ή πόνος στην πύελο
 • Απροσδιόριστη σύγχιση (ηλικιωμένα άτομα)
 • Πόνος στα νεφρά(πυελονεφίτιδα)
Θεραπεία και πρόληψη των ουρολοιμώξεων:

Η θεραπεία των ουρολοιμώξεων γίνεται με αντιβιοτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον Ιατρό ιδανικά μετά την διενέργεια καλλιέργειας ούρων και αντιβιογράμματος που υποδεικνύει την καταλληλότερη επιλογή αντιβιοτικού. Στην πυελονεφρίτιδα που είναι πιο σοβαρή λοίμωξη, ανάλογα με τη  κατάσταση του ασθενή, ο ιατρός αποφασίζει αν θα χορηγηθούν από το στόμα αντιβιοτικά  ή αν θα χρειαστεί νοσηλεία και ενδοφλέβια χορήγηση


Για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων χρήσιμα είναι τα παρακάτω:
 • H ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.
 • Η σωστή προσωπική υγιεινή (μετά την ούρηση και την αφόδευση η καθαριότητα να γίνεται απο την ουρήθρα προς τον πρωκτό για να μην μεταφέρονται μικρόβια στην ουρήθρα από τη περιοχή του πρωκτού).
 • Η αυξημένη κατανάλωση νερού και υγρών.
 • Η αποφυγή χρήσης διαφράγματος.Να αποφεύγετε να παραμένετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα με την ουροδόχο κύστη γεμάτη
 • Περιοδική λήψη αντιβίωσης ή αντιβίωση μετά τη σεξουαλική επαφή,μόνο αν σας το έχει συστήσει ο ιατρός σας.
 • Λήψη συμπληρωμάτων με κράνμπερυ και D-μαννόζη.


 

D-Μαννόζη και Kράνμπερι : Η Φυσική λύση για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων
Μια φυσική λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ουρολοιμώξεων και την αποφυγή των υποτροπών τους, φαίνεται πως μπορεί να είναι η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με D-Μαννόζη και κράνμπερι.
H D-Μαννόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που απαντάται στην φύση, σε διάφορα φρούτα και λαχανικά όπως είναι: το κράνμπερι (και ο χυμός του), τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και συμβάλει στον μεταβολισμό, βοηθώντας στην γλυκοζυλίωση ορισμένων πρωτεϊνών. Η D-Μαννόζη απορροφάται ταχέως και φτάνει σε περίπου 30 λεπτά στα περιφερικά όργανα και στη συνέχεια εκκρίνεται από το ουροποιητικό σύστημα.
Η D-Μαννόζη φαίνεται να αντιδρά με έναν ιδιαίτερο τρόπο με το στέλεχος του E.coli, το  βακτήριο εκείνο που έχει διαπιστωθεί ότι είναι η πιο συχνή αιτία των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Η D-μαννόζη εμποδίζει το βακτήριο E.coli να προσκολληθεί στα κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος και να αναρριχηθεί στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.
Το κράνμπερι ή αλλιώς «Βακκίνιο το οξύκοκκο»  είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα σε προανθοκυανιδίνες (PAC) που βοηθούν στη μείωση της πρόσφυσης ορισμένων βακτηριδίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος και κατά συνέπεια στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

H D-Μαννόζη και οι Προανθοκυανιδίνες, δεσμεύονται στους κροσσούς των βακτηρίων τα οποία προκαλούν τις φλεγμονές (κυρίως του E.coli) και εμποδίζουν έτσι την προσκόλληση των βακτηρίων αυτών στα τοιχώματα των ιστών.Έτσι τα βακτήρια απομακρύνονται μέσω του ουροποιητικού  συστήματος.Επιπλέον η D-Μαννόζη δε δημιουργεί βακτηριακή ανθεκτικότητα καθώς δε μεταβολίζεται στον οργανισμό αλλά απεκκρίνεται αυτούσια απ’ το ουροποιητικό σύστημα.


"Role of D-Mannose in the Prevention of Recurrent Uncomplicated Cystitis: State of the Art and Future Perspectives" Cosimo De Nunzio,1,* Riccardo Bartoletti,2 Andrea Tubaro,1 Alchiede Simonato,3 and Vincenzo Ficarra4,Luísa Peixe, Academic Editor
«Diagnosis and management of urinary infections in older people». Clinical Medicine (London) 11 
«Uncomplicated urinary tract infection in adults including uncomplicated pyelonephritis». UrolClin North Am 35

Comments

No posts found

Write a review