Phone orders : 2105738672                                                                         

Σακχαρώδης Διαβήτης : Συμπτώματα και Θεραπεία

10/06/2021

Tί είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης ?

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία χρόνια εξελισσόμενη νόσος που χαρακτηρίζεται απο πολλαπλές μεταβολικές και ορμονικές διαταραχές με κύριο χαρακτηριστικό τη μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας με αποτέλεσμα τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη, αφού ρόλος της είναι η μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα. Η γλυκόζη χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ενέργειας. Η έλλειψη ή η μη αποτελεσματική λειτουργία της ινσουλίνης προκαλεί την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης (υπεργλυκαιμία), τα οποία οδηγούν σε διάφορες επιπλοκές στον οργανισμό. 


Πόσοι τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη υπάρχουν?

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι ή Ινσουλινοεξαρτόμενος ή Νεανικός Διαβήτης (Περίπου το 10% των περιπτώσεων): 

Θεωρείται ως μια ανοσολογική ασθένεια, κατά την οποία ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται και καταστρέφει τα β κύτταρα του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Η καταστροφή των β κυττάρων έχει κυρίως γενετικό υπόβαθρο, ενώ οι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο. Σ’ ένα 10% των περιπτώσεων, η ακριβής αιτία είναι άγνωστη ή η εμφάνιση μπορεί να οφείλεται σε τραύμα ή χειρουργική επέμβαση.Καθώς στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου Ι, ο οργανισμός αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη χορηγείται ινσουλίνη εξωγενώς.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου ΙΙ ή Μή Ινσουλινοεξαρτώμενος Διαβήτης ή Διαβήτης Ενηλίκων:

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου II είναι γνωστός και ως Διαβήτης ενηλίκων, αφού κυρίως εμφανίζεται σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως υπέρβαρους ή με μεταβολικό σύνδρομο. Εδώ, η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι “καθυστερημένη” και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η διάγνωσή του δεν είναι έγκαιρη. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή Σακχαρώδη Διαβήτη 90% των περιπτώσεων.Αν και υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο, ο Σ.Δ. Τύπου ΙΙ δεν είναι μια ανοσολογική πάθηση, όπως ο Σ.Δ. Τύπου Ι που περιγράψαμε πιο πάνω. Έχει αντιθέτως δύο κύρια χαρακτηριστικά: Την έκκριση ινσουλίνης χαμηλότερη όμως των αναγκών του οργανισμού και την αντίσταση στην ινσουλίνη των κυττάρων, κυρίως των μυών, του λιπώδους ιστού και του ήπατος.

  • Σακχαρώδης Διαβήτης Κυήσεως

Ο Διαβήτης κύησης είναι μια αντιστρέψιμη κατάσταση η οποία υποχωρεί μετά το τοκετό. Ως Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης (ΣΔ κύησης) ορίζεται η παθολογική ανοχή γλυκόζης, η οποία ξεκινά ή διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά κατά την κύηση, ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που απαιτείται (ινσουλίνη ή μόνο δίαιτα) και ανεξάρτητα από το αν η κατάσταση αυτή εμμένει και μετά τον τοκετό. Έτσι, από τον ορισμό δεν εξαιρείται η προϋπάρχουσα δυσανοχή που πρωτοδιαγιγνώσκεται κατά την κύηση ή η δυσανοχή που πρωτοεκδηλώνεται κατά τη διάρκειά της. Η παρουσία Διαβήτη κύησης συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών των νεογνών, καθώς και με παρουσία πιθανών επιπλοκών στη μητέρα.

  • Αλλοι τύποι (από Βλάβες στο Πάγκρεας- Παγκρεατίτιδες κ.α.)



Πώς γίνεται η Διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη?

Η διάγνωση του Σακχαρώδη Διαβήτη στηρίζεται στα αποτελέσματα αιματολογικών εργαστηριακών ελέγχων των επιπέδων γλυκόζης είτε σε τυχαία εξέταση είτε επί της εμφάνισης συμπτωμάτων.

Τα Συμπτώματα είναι παρόμοια και στους δύο τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη και περιλαμβάνουν:

  •  πολυδιψία,
  •  ξηροστομία, 
  • πολυουρία, 
  • μειωμένη αντοχή, 
  •  έντονη κόπωση,
  • πολυφαγία, 
  • απότομη απώλεια βάρους  
  • θολή όραση.

Πιο συγκεκριμένα, όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υψηλότερα του κανονικού, η γλυκόζη περνάει στα ούρα. Για να μπορέσουν οι νεφροί να αποβάλουν τη μεγάλη ποσότητα γλυκόζης απο τον οργανισμό, αποβάλλουν μαζί και νερό,για αυτό λοιπόν παρουσιάζεται η πολυουρία, και αντίστοιχα η πολυδιψία,καθώς προσπαθεί ο οργανισμός να αναπληρώσει τα υγρά που έχουν αποβληθεί προκαλείται το αίσθημα της δίψας.

Επίσης, όταν ο οργανισμός δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν παίρνουν τη γλυκόζη που χρειάζονται για να παράξουν ενέργεια και σε αυτό οφείλεται η κόπωση που συνήθως νιώθουν οι ασθενείς . Τα συμπτώματα αυτά έρχονται μετά από αρκετό διάστημα,ενώ στην αρχή μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα ,στην περίπτωση δηλαδή του προ-διαβήτη όπου δεν παρουσιάζεται κανένα απολύτως σύμπτωμα,παρα μόνο κάποια ένδειξη στις αιματολογικές εξετάσεις.

Οι αιματολογικές εξετάσεις που απαιτούνται για την διάγνωση είναι:

Μέτρηση γλυκόζης πλάσματος νηστείας

Μέτρηση μεταγευματικής γλυκόζης

Μέτρηση καμπύλης σακχάρου

Μέτρηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)


Ποιοί είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 ?

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 είναι:

  • η παχυσαρκία, 
  • η έλλειψη σωματικής άσκησης, 
  •  διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 
  • υδατάνθρακες και χαμηλή σε φυτικές ίνες, 
  • ιστορικό Διαβήτη κύησης,
  •  η συνύπαρξη παραγόντων του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου», όπως υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, χαμηλή HDL, υψηλή αρτηριακή πίεση και κοιλιακή παχυσαρκία.

Ποιά είναι η Θεραπεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2?

Η θεραπεία περιλαμβάνει δίαιτα και άσκηση, αντιδιαβητικά δισκία από το στόμα ή και ενέσιμες αγωγές  ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Ας θυμόμαστε ότι όσο καλά κι αν αντιμετωπιστεί ο Διαβήτης, με το χρόνο το πάγκρεας χάνει την ικανότητα να παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός.

Θα πρέπει να υπάρχει μακροχρόνια παρακολούθηση απο τον θεράποντα ιατρό αλλά και ο ασθενής να κάνει στο σπίτι τακτικό έλεγχο των τιμών γλυκόζης μόνος του με τις μετρήσεις τριχοειδικού αίματος ώστε να επιτυγχάνονται οι θεραπευτικοι στόχοι που του έχει ορίσει ο ιατρός.

Comments

No posts found

Write a review