Μητρικός θηλασμός, οφέλη και πιθανά προβλήματα

18/05/2021

Ένα νεογέννητο τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με γάλα. Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια απόφαση αποκλειστικά και μόνο της μητέρας. Σίγουρα, το μητρικό γάλα είναι και η ιδανικότερη τροφή για ένα νεογέννητο, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να πιέσει καμία μητέρα εάν δεν νιώθει έτοιμη να θηλάσει. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι τα οφέλη του θηλασμού είναι πάρα πολλά, τόσο για το μωρό όσο και την μητέρα.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα βασικότερα από τα πλεονεκτήματα, καθώς και πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την διαδικασία του θηλασμού. Στόχος μας να παρέχουμε μια αναλυτικότερη εικόνα σε κάθε νέα μητέρα που αντιμετωπίζει το δίλλημα θηλασμός ή μπιμπερό.

Τα οφέλη του θηλασμού

Ένα από τα βασικότερα οφέλη του θηλασμού είναι τα έτοιμα αντισώματα που παρέχονται στο μωρό. Συγκεκριμένα, τον πρώτο καιρό που το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, ο θηλασμός παρέχει στο νεογέννητο όλα τα αντισώματα που χρειάζεται.

Επιπροσθέτως, τα μωρά που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, ωτίτιδες, καθώς και διαταραχές του πεπτικού συστήματος.Τα ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Φυσικά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.

 Περισσότερα οφέλη που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός

Όπως προαναφέραμε, τα οφέλη του θηλασμού είναι τεράστια τόσο για την μητέρα όσο και το παιδί. Πέραν των αντισωμάτων και της πρόληψης διαφόρων ασθενειών, μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι:

 

 1. Η πέψη του μητρικού γάλατος και η απορρόφηση θρεπτικών ουσιών γίνεται ευκολότερα.
 2. Βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία,γλυτώνοντας σας τον χρόνο προετοιμασίας που απαιτεί το έτοιμο γάλα.
 3. Προλαμβάνει την παχυσαρκία.
 4. Παρουσιάζει πολύ μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης αλλεργίας.
 5. Αποτελεί την ιδανικότερη τροφή για τα μωρά.
 6. Είναι ελεύθερο μικροβίων.
 7. Τα έτοιμα αντισώματα του μητρικού γάλακτος  μεταφέρονται στο νεογέννητο.
 8. Μειώνει την εμφάνιση λοιμώξεων στα νεογέννητα.

Οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα

 1. Δεν απαιτεί ετοιμασία.
 2. Είναι δωρεάν.
 3. Επαναφέρει την μήτρα στο φυσιολογικό μέγεθος.
 4. Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
 5. Σας φέρνει πιο κοντά με το παιδί σας.

Εάν λοιπόν αποφασίσετε να εκμεταλλευτείτε όλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα και να θηλάσετε το μωρό σας, καλό θα ήταν να ρίξετε μια ματιά στην κατηγορία προϊόντων«Επιθέματα στήθους και περιποίησης θηλών».

Προβλήματα που προκύπτουν από τον μητρικό θηλασμό

O μητρικός θηλασμός αποτελεί μια αρκετά δύσκολη διαδικασία η οποία απαιτεί χρόνο και αρκετή υπομονή. Μάλιστα, αν και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον θηλασμό  είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν, δεν παύουν να αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για αρκετές γυναίκες.Για παράδειγμα μπορεί να έχετε δυσκολίες στον θηλασμό αν το μωρό σας είναι πολύ πρόωρο,και έτσι να μην έχει ικανοποιητικές θηλαστικές και καταποτικές ικανότητες, οπότε ο θηλασμός είναι δύσκολος ή αδύνατος.

Επίσης, ορισμένες μητέρες έχουν εισέχουσες θηλές, οπότε δεν μπορεί να πάρει το στήθος το μωρό. Τις περισσότερες όμως φορές μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό με οδηγίες που θα πάρετε από το γιατρό σας ή την υπεύθυνη για το θηλασμό νοσοκόμα. Μερικά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε μερικές μητέρες κατά την διαδικασία του θηλασμού είναι:

Μαστίτιδα

Λόγω των ερεθισμένων θηλών, η είσοδος μικροβίων μπορεί να οδηγήσει σε μαστίτιδα. Πρόκειται στην ουσία για μια φλεγμονή του μαστού η οποία εκδηλώνεται με αύξηση της θερμότητας, ερυθρότητα και γενικά κακουχία. Μπορεί μάλιστα να συνοδεύεται και από πυρετό και γενικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Επιπρόσθετα, η μαστίτιδα μπορεί να προκύψει και όταν υπάρχει υπερπαραγωγή γάλακτος αλλά οι μαστοί δεν αδειάζουν τακτικά(παρατεταμένο σπάργωμα). Μια μαστίτιδα αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη) καθώς και με άδειασμα των μαστών από το γάλα που έχει συγκεντρωθεί.Επίσης  συνίσταται ξεκούραση και μασάζ του στήθους, ειδικά στην επηρεασμένη περιοχή,και Θερμά φανελάκια πριν το θηλασμό ώστε να ενθαρρύνουν την ροή.


Σπάργωμα

Αρχικά οι μαστοί παράγουν το πρωτόγαλα σε μικρή ποσότητα. Στη συνέχεια η ποσότητα του γάλακτος αυξάνεται σημαντικά.Δύο με έξι μέρες μετά τον τοκετό, αρκετές γυναίκες νιώθουν το στήθος τους να μεγαλώνει, να γίνεται βαρύτερο, ζεστό και πιο ευαίσθητο. Μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση η οποία οφείλεται στην διαδικασία παραγωγής του μητρικού γάλακτος και αποτελεί το φυσιολογικό σπάργωμα.

Εάν το μωρό δεν θηλάζει αρκετά ή γενικά η ποσότητα που λαμβάνει είναι μικρή, τότε μπορεί να οδηγήσει σε έντονο πρήξιμο στην περιοχή του μαστού, και έντονους πόνους στις θηλές.Επίσης η χαλαρή προσκόλληση του βρέφους στη θηλή μπορεί να μπλοκάρει τους  γαλακτοφόρους αδένες, που μεταγενέστερα οδηγούν σε σπάργωμα.Το στήθος μπορεί να είναι τρυφερό σε μία συγκεκριμένη περιοχή και κόκκινο σε μία άλλη.Εάν το πρόβλημα επιμένει, ή η αίσθηση του έντονου γεμίσματος ή πόνου εμφανιστεί μετά τις πρώτες 7-10 ημέρες πρόκειται για παθολογικό σπάργωμα, προκαλούμενο από λανθασμένη αποσυμφόρηση του στήθους.

Η αλλαγή της θέσης θηλασμού μπορεί να βοηθήσει, όπως και το μασάζ στην επηρεασμένη περιοχή πριν και μερικές φορές κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ο συχνός θηλασμός θα διασφαλίσει τη συνεχόμενη ροή του γάλακτος αλλά βεβαιωθείτε από κάποιον ειδικό ότι η προσκόλληση στη θηλή είναι σωστή.Εάν το γάλα δεν αντληθεί, θα παραμείνει στο στήθος και θα απελευθερωθούν ‘χημικά σήματα’ τα οποία θα μειώσουν την παραγωγή γάλακτος. Το παρατεταμένο σπάργωμα οδηγεί σε μείωση του αποθέματος γάλακτος και πιθανώς σε μαστίτιδα.

 

Πληγωμένες θηλές

Οι πληγωμένες θηλές είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που αρκετές μητέρες αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τον μητρικό θηλασμό. Στην πλειοψηφία των  περιπτώσεων η κατάσταση αυτή οφείλεται σε λανθασμένες πρακτικές θηλασμού. Η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή διαδικασία του θηλασμού, στην οποία μπορεί να σας βοηθήσουν στο μαιευτήριο είτε ο παιδίατρός σας. Η αντιμετώπιση των ερεθισμένων θηλών γίνεται συνήθως με τοπικές κρέμες και αλοιφές.

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Γράψτε μια κριτική