Κολπίτιδα : Αιτίες και Αντιμετώπιση
Η κολπίτιδα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα της γυναίκας που μπορεί να την απασχολήσει παραπάνω από μια φορά στην ζωή της, ειδικά το καλοκαίρι όπου τα μπάνια στην θάλασσα και η πολύωρη παραμονή με βρεγμένο μαγιό δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση κολπίτιδας.
Πιο συγκεκριμένα, οι συνθήκες που επικρατούν στον κόλπο της γυναίκας διαφοροποιούνται κατά τα διαφορετικά στάδια της ζωής της (εμμηνορρυσιακός κύκλος, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση) και τις καθημερινές δραστηριότητες της. Καθώς οι συνθήκες μεταβάλλονται, η φυσική ισορροπία των βακτηρίων επίσης μεταβάλλεται, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας, ερεθισμό, και επομένως στην εκδήλωση κολπίτιδας.
Τι είναι λοιπόν η κολπίτιδα?
Η κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου και ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί εκδηλώνεται με διαφορετικά συμπτώματα. Οι δύο κυριότερες αιτίες που προκαλούν κολπίτιδες είναι οι μύκητες και τα βακτήρια. Συνεπώς στην πρώτη περίπτωση ονομάζεται μυκητιασική κολπίτιδα ή καντιντίαση και στη δεύτερη βακτηριακή κολπίτιδα. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα είδη κολπίτιδας ανάλογα με το είδος των μικροοργανισμών που τις προκαλεί ,όπως είναι η κολπίτιδα απο τριχομονάδα,χλαμύδια,γονόκοκκο(συχνά οφείλονται σε σεξουαλική επαφή),μυκόπλασμα κ.α.
Πιο συγκεκριμένα,
Στην μυκητιασική κολπίτιδα,που θεωρείται και η πιο συχνή μορφή κολπίτιδας,συναντάμε την παρουσία μυκήτων στον κόλπο, κυρίως στελέχη Candida (albicans, tropicalis). Εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες με παχυσαρκία, στην κύηση, σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη, μετά από χρήση αντιβιωτικών και γενικότερα σε καταστάσεις που προκαλούν ζέστη ή υγρασία. Τέτοιες μπορεί να είναι η γυμναστική με την εφαρμογή στενών ρούχων (κολάν), τα βρεγμένα μαγιό το καλοκαίρι, τα καλσόν το χειμώνα.
Η μυκητιασική κολπίτιδα παρουσιάζει συνήθως τα παρακάτω συμπτώματα:
Η βακτηριακή κολπίτιδα παρουσιάζει συνήθως τα εξής συμπτώματα:
Τι προκαλεί την συχνή εμφάνιση κολπίτιδας?
Οι πιο συχνές αιτίες εκδήλωσης κολπίτιδας είναι:
Πώς γίνεται η διάγνωση ?
Η κλινική εκτίμηση για την ακριβή διάγνωση της κολπίτιδας πρέπει να γίνει από γυναικολόγο με τις απαραίτητες εξετάσεις όπως είναι η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού επιχρίσματος, και ο έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ώστε να λάβετε την κατάλληλη αγωγή.
Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε από το στόμα είτε από τον κόλπο ή και συνδυαστικά. Εξαρτάται ασφαλώς από το είδος της κολπίτιδας και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη και η λήψη αγωγής και από τον σύντροφο. Σημαντικό είναι η διάγνωση να γίνεται εγκαίρως με σκοπό και την πρόληψη υποτροπών, καθώς και για την αποφυγή πυελικής φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των σαλπίγγων και μελλοντικά θέματα γονιμότητας.
Ποιά είναι η πρόληψη για τις επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες;
Για να προστατευτείτε από τις επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες πρέπει να προσέξετε αρκετά σημεία στην καθημερινότητα σας.
Να αποφεύγετε τα στενά, ελαστικά νάιλον ρούχα και εσώρουχα. Τα νάιλον εσώρουχα δεν αφήνουν στην περιοχή τη δυνατότητα να αερίζεται,δημιουργούν υγρασία και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη μικροοργανισμών.Επίσης προτιμήστε σερβιέτες με βαμβακερή επιφάνεια και σερβιετάκια χωρίς νάιλον επίστρωση για να αερίζεται επαρκώς η περιοχή.
Μετά από το μπάνιο στη θάλασσα ή την πισίνα, μη παραμένετε για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό γιατί η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη λοιμώξεων. Επίσης, μην κάθεστε απευθείας πάνω στην άμμο ή σε ξαπλώστρες χωρίς να απλώσετε στεγνή πετσέτα.
Αποφύγετε τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής σας με κοινό αφρόλουτρο ,και επιλέξτε κάποιο που να είναι εξειδικευμένο προϊόν με pH που σέβεται τη φυσιολογία της ευαίσθητης περιοχής κατάλληλο μόνο για την ευαίσθητη περιοχή.Τα κοινά καθαριστικά μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα και το pH της περιοχής, προκαλώντας ερεθισμούς.
Προτιμήστε λοιπόν εξειδικευμένα προϊόντα για την φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής που να περιέχουν τα κατάλληλα συστατικά.
Ο κόλπος έχει μία φυσική προστατευτική στοιβάδα που αποτελείται από διάφορους μικροοργανισμούς (όπως οι γαλακτοβάκιλλοι) και λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών και των λοιμώξεων. Αυτή η προστατευτική στοιβάδα είναι όξινη, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι το pH του κόλπου κυμαίνεται μεταξύ 3,8 έως 4,5. Οποιαδήποτε μεταβολή του πληθυσμού των γαλακτοβακίλλων έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του pH (της οξύτητας δηλαδή του κόλπου) προς λιγότερο όξινες ή ακόμα και αλκαλικές τιμές, τη μείωση της παραγωγής υπεροξειδίου του υδρογόνου που δρα ανασταλτικά της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών και τη δημιουργία συνθηκών, κατάλληλων για τον πολλαπλασιασμό αναερόβιων μικροοργανισμών,ειδών Candida ή παθογόνων βακτηρίων (προκαλώντας μηκυτιασικές ή βακτηριακές κολπίτιδες ανά περίπτωση).
Ιδανικά είναι τα προϊόντα τοπικού καθαρισμού που περιέχουν γαλακτικό οξύ αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής ή και τα κολπικά υπόθετα που περιέχουν στελέχη γαλακτοβακίλλων που συμβάλουν στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του κολπικού περιβάλλοντος.Επίσης επικουρικά της φαρμακευτικής αγωγής μπορείτε να κάνετε ενδοκολπικές πλύσεις για την απομάκρυνση παθολογικών εκκρίσεων που συνοδεύει τις κολπίτιδες.