Τηλεφωνικές Παραγγελίες: 2105738672         *EXPRESS Παράδοση Επόμενη Ημέρα εντός Αθηνών *

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Αντιγριπικό εμβόλιο 2022-2023 -Τι πρέπει να ξέρω?

19/12/2022
Asimakopoulou Anastasia pharmacy4cure

ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Αντιγριπικό εμβόλιο 2022-2023 

NEO! Από σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2022 το απόγευμα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Το αντιγριπικό παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.


-Πότε πρέπει να κάνω το εμβόλιο της γρίπης?

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται πριν την έναρξη της περιόδου που αναμένεται η έξαρση των κρουσμάτων της γρίπης.

Ιδανική περίοδος είναι  μέσα εώς  τέλος Νοεμβρίου,και θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ΄όψιν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό  για να αναπτύξουμε επαρκή αντισώματα .


Φέτος σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

 Kατά την αρχή της Εβδομαδιαίας Έκθεσης της Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης Eβδομάδα 40/2022 (03–09 Οκτωβρίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

• Κατά την εβδομάδα 40/2022 (03–09 Οκτωβρίου 2022) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης
(Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.),
ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 35 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 5 από νοσοκομεία και 30 από το
Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Ένα εκ των δειγμάτων
sentinel ήταν θετικό για ιό γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα ανήκε στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. 

Επίσης, ο εμβολιασμός συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για άτομα για τα οποία ενδείκνυται ο εμβολιασμός και δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν εγκαίρως.-Θα χρειαστούν παραπάνω απο 1 δόση του αντιγριπικού εμβολίου?


Όχι ,ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως,εκτός απο:

 • Βρέφη και παιδιά ηλικίας κάτω από 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, ή εκείνα κάτω απο 9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο 1 δόση εμβολίου γρίπης χρειάζονται 2 δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
 •  Σε βρέφη ηλικίας >=6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων ( FDA, ΕΜΑ κ.α.).


-Πρέπει να συνταγογραφίσω υποχρεωτικά το αντιγριπικό εμβόλιο?

Από σήμερα 19 Δεκεμβρίου 2022 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης για το 2022-2023 θα εκτελείται στα φαρμακεία χωρίς να είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής συνταγής για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού. Το αντιγριπικό παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.


-Ποιοί πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης?
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 •  Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 •  Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 •  Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
 •  Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 •  Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια
 • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
 • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
 • Σύνδρομο Down


3Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki,ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων,στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι,ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων,καταστήματα κράτησης .
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. Άστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

οι οποίες αποτελούν ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ.81839/29-12-2021 εγκύκλιο με θέμα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων» 2022 (ΑΔΑ :Ψ7ΦΥ465ΦΥΟ-47Φ), δύνανται να εμβολιάζονται κατά της γρίπης από φαρμακοποιό χωρίς ιατρική συνταγή.


-Μπορώ να κάνω το Εμβόλιο της γρίπης μαζί με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού?
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.


-Νόσησα/νοσώ με Covid19 πότε μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης?

 • Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους.
 •  Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
 • Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.


Πηγή:Υπουργείο Υγείας :https://www.moh.gov.gr/